Vízkeménység

Az ivóvíz keménységét az alkáliföldfémek okozzák, elsősorban a kalcium és a magnézium. Az ivóvíz annál jobb ízű, minél több kalcium és magnézium vegyületet tartalmaz.

A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) szokták megadni. Egy német keménységi fok 10 mg/liter kalciumoxiddal egyenértékű kalcium és (vagy) magnézium ionnak felel meg. A víz keménységének kategóriái:

0-7 nk° - nagyon lágy víz

7-14 nk° - lágy víz (a legtöbb rétegvíz ebbe a kategóriába esik)

14-21 nk° - közepesen kemény víz

21 nk° felett - kemény víz (a karsztvizekre jellemző)

 

5 nk° alatti és 35 nk° feletti vizet nem lehet szolgáltatni. A háztartási gépek gyártói 16 nk°- ot túllépő vizet kemény víznek tartják.

 

Helység Vízkeménység
  mg/l CaO N (német keménység)
Adásztevel 202 20,2
Bakonyjákó 200 20
Bakonykoppány 175 17,5
Bakonypölöske 200 20
Bakonyság 175 17,5
Bakonyszentiván 175 17,5
Bakonyszűcs 175 17,5
Bakonytamási 175 17,5
Béb 202 20,2
Csót 202 20,2
Dáka 200 20
Döbrönte 200 20
Ganna 200 20
Gecse 235 23,5
Homokbödöge 202 20,2
Kemeneshőgyész 200 20
Kemenesszentpéter 85 8,5
Kup 200 <20/td>
Lovászpatona 175 17,5
Magyargencs 200 <20/td>
Marcalgergelyi 200 <20/td>
Mihályháza 200 <20/td>
Nagydém 175 17,5
Nagygyimót 200 20
Nagytevel 200 20
Nemesszalók 205 20,5
Nóráp 200 20
Nyárád 200 20
Pápa 200 20
Pápadereske 200 20
Pápakovácsi 200 20
Pápasalamon 200 20
Pápateszér 175 17,5
Szergény 200 20
Takácsi 167 16,7
Ugod2 200 20
Vanyola 202 20,2
Vaszar 279 27,9
Vinár 200 20