Az ivóvíz keménységét az alkáliföldfémek okozzák, elsősorban a kalcium és a magnézium. Az ivóvíz annál jobb ízű, minél több kalcium és magnézium vegyületet tartalmaz.
A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) szokták megadni. Egy német keménységi fok 10 mg/liter kalciumoxiddal egyenértékű kalcium és (vagy) magnézium ionnak felel meg. A víz keménységének kategóriái:
0-7 nk° - nagyon lágy víz
7-14 nk° - lágy víz (a legtöbb rétegvíz ebbe a kategóriába esik)
14-21 nk° - közepesen kemény víz
21 nk° felett - kemény víz (a karsztvizekre jellemző)
5 nk° alatti és 35 nk° feletti vizet nem lehet szolgáltatni. A háztartási gépek gyártói 16 nk°- ot túllépő vizet kemény víznek tartják.
Helység | Vízkeménység | |
mg/l CaO | N (német keménység) | |
Adásztevel | 202 | 20,2 |
Bakonyjákó | 200 | 20 |
Bakonykoppány | 175 | 17,5 |
Bakonypölöske | 200 | 20 |
Bakonyság | 175 | 17,5 |
Bakonyszentiván | 175 | 17,5 |
Bakonyszűcs | 175 | 17,5 |
Bakonytamási | 175 | 17,5 |
Béb | 202 | 20,2 |
Csót | 202 | 20,2 |
Dáka | 200 | 20 |
Döbrönte | 200 | 20 |
Ganna | 200 | 20 |
Gecse | 235 | 23,5 |
Homokbödöge | 202 | 20,2 |
Kemeneshőgyész | 200 | 20 |
Kemenesszentpéter | 85 | 8,5 |
Kup | 200 | <20/td> |
Lovászpatona | 175 | 17,5 |
Magyargencs | 200 | <20/td> |
Marcalgergelyi | 200 | <20/td> |
Mihályháza | 200 | <20/td> |
Nagydém | 175 | 17,5 |
Nagygyimót | 200 | 20 |
Nagytevel | 200 | 20 |
Nemesszalók | 205 | 20,5 |
Nóráp | 200 | 20 |
Nyárád | 200 | 20 |
Pápa | 200 | 20 |
Pápadereske | 200 | 20 |
Pápakovácsi | 200 | 20 |
Pápasalamon | 200 | 20 |
Pápateszér | 175 | 17,5 |
Szergény | 200 | 20 |
Takácsi | 167 | 16,7 |
Ugod2 | 200 | 20 |
Vanyola | 202 | 20,2 |
Vaszar | 279 | 27,9 |
Vinár | 200 | 20 |