Hibabejelentés: (+36) 89/510-641 | Ügyfélszolgálat: (+36) 89/313-455 központi szám 122-es mellék munkaidőben.|  Email: info@papaivizmu.hu

Csökkenő vízdíjak? Szolgáltatók a tervezetről

2013. január 23., 07:15 szerző: Szabó Péter Dániel

Az áram, a gáz és a távhő díjának csökkentése után a víz- és csatornaszolgáltatási díjakat is mérsékelné a kormány. Az ágazat Veszprém megyei szereplői szerint előbb egy szintre kellene hozni az országos vízdíjakat.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, valamint Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is a víz- és csatornaszolgáltatási díjak csökkentésének lehetőségét vetette fel a közelmúltban. Meglátásuk szerint ugyanis az elmúlt 10 évben "igencsak energikus mértékű" növekedés történt ezen a területen is. Jelenleg vizsgálódnak a szakemberek, végleges döntés csak tavaszra várható. Megkerestük az ügyben a Veszprém megyében működő és szolgáltató víziközmű-cégeket, s kértük, mondják el álláspontjukat a tervezett díjcsökkentésről.

Az ország különböző területein jelentős különbségek vannak a víz- és csatornadíjakban

A döntéshozók bölcsességében bízik Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója.
- Nem olyan egyértelmű a helyzet, mint a gáz vagy a villamos áram esetében. Az ország különböző területein, az állami vagy épp önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-cégeknél ugyanis jelentős különbség van a víz- és csatornadíjakban, amelyeket egyébként már 2012-ben befagyasztott a kormány. Ráadásul a díjkalkuláció is eltérő lehet, hiszen nem mindegy például, hogy milyen geológiai viszonyok között kénytelen kitermelni a vizet az adott cég - mondta el Kugler Gyula. A vezérigazgató hozzátette, a vízdíj mértékét illetően a Bakonykarszt az alsó harmadban található az országban, mivel a díjba nincs beépítve a nyereséghányad, ezért esetükben a tervezett csökkentést nehéz lenne kigazdálkodni.

Dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű vezérigazgatója is arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízdíjak szolgáltatónként és településenként más-más összeget takarnak, ám az elmondható, hogy a víz- és csatornadíjak együttes összege az 500 és 1000 forint/köbméter sávban van.
-  A Pápai Vízmű eddig is kiemelten kezelte a hatékonyságot, fajlagos összehasonlításban a legkisebb létszámmal látjuk el feladatunkat, ezért a mi díjaink a sáv alján találhatók. Ha a díj nagyságától függetlenül egységesen csökkentik a vízdíjakat, akkor az elsősorban az eddig is takarékosan működő, alacsony díjat alkalmazó társaságokat sújtja. Nekik egy 10 százalékos egységes csökkentés esetében például 500 Ft/m3 helyett 450 Ft/m3-ért kell ugyanis szolgáltatni, míg a jelenleg is magas díjon működő társaságok például 1000 Ft/m3 helyett 910 Ft/m3-ért dolgozhatnak. Tehát a példa szerint marad 460 Ft/m3 árelőnyük, amiből az is következhet, hogy az eddig gazdaságosan szolgáltatók tönkremennek, míg a drágán működőket érdemben nem érinti a változás - melte ki dr. Lukács Endre, aki hozzátette, a 2013-as évben a felhasználói egyenérték és a közművezetékek után adót kell fizetni, s emiatt kevés pénz marad korszerűsítésre, környezetvédelemre.

Mihalovics Dóra, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. kommunikációs szakértője kérdésünkre közölte, a fenti ügyben meglátásuk szerint szakmai álláspontot a Magyar Víziközmű Szövetség jogosult képviselni. A DRV addig egyébként sem kíván nyilatkozni, amíg nem ismeri, hogy milyen szabályok szerint történik majd a díjmegállapítás.

Szabó Péter Dániel

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

(+36) 89/313-455/122-es mellék munkaidőben.

Hétfő- Szerda: 8 - 12
Csütörtök: 8 - 20
Péntek: 8 - 12

TELEFONSZÁMAINK

Központi szám: (+36) 89/313-455

Mérőállás diktálás :

(+36) 89/510-630 a nap bármely szakában, hétvégén is.

Műszaki iroda: (+36) 89/510-635

Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen

© 2016 PÁPAI VÍZ- ÉS CSATORNAMŰ ZRT.

8500 Pápa, Vízmű u. 2.

Minden jog fenntartva.